Slovenska gorni�ka �ola v sloven��ini Slovenska groni�ka �ola in english
ZGVS
UIAGM
 
 
Vse ture
 
Streha Evrope
MONT BLANC (4810 m) . 3-4 dni
 
 
Mont Blanc bije bitko za naslov »najvišjega v Evropi« z ruskim Elbrusom. Najvišji ali ne, gre za lepo in mogočno goro, obvezo za vsakega resnega gornika. Vzpon tehnično ni zahteven, zahteva pa dobro fizično pripravljenost in znanje hoje z derezami.
 
Dolžina in ocena smeri
Približno 1000 višinskih metrov na dan.
Izhodišče:
Chamonix v Franciji, prestolnica evropskega alpinizma.
Dostop:
Iz Ljubljane do Chamonixa je okoli 750 km.
Čas plezanja:
Po vožnji preko Padske nižine in doline Aoste, si bomo popoldan ogledali mesto Chamonix, nakupili morebitne manjkajoče stvari in prespali v enem od lepo urejenih kampov. Za vzpon sta možni dve varianti. Po rvi se bomo s prvim zobatim vlakom odpeljali na Nid d Aigle(2386m), kjer bomo začeli s hojo. Dobrih pet ur bo trajal vzpon do koče Dôme du Goûter (3800 m) kjer bomo prespali, ponoči, okoli dveh pa nadaljevali z 5 do 6 urnim vzponom na vrh. Druga varianta se bo začela s popoldansko vožnjo z žičnico na Aig du Midi in polurnim pohodom do koče Cosmiques. Od tu bomo naslednji dan zgodaj zjutraj krenili na prečenje treh vrhov Mt Blanca (Tcul, Maudit in Blanc. Isti dan bomo sestopili nazaj v Chamonix ali prespali v koči Cosmiques. Druga varianta je fizično zahtevnejša.
 
Sestop:
Poteka po smeri vzpona. V dolino se vrnemo še isti dan. V primeru počasnega sestopa še enkrat prespimo v koči (ni všteto v ceno.
 
Oprema gosta:
Tehnična oprema za pristope v ledeniških gorah. (glej POMEMBNO. Možnost izposoje opreme v SGŠ
Posebnosti :
Zaradi vplivov višine na telo je za vzpon na Mt. Blanc zelo priporočljiva aklimatizacijska tura. V okviru naše šole priporočamo vzpon na Grossglockner ali Tečaj hoje v gorah z ledeniki na Gr. Paradisu). Možna je aklimatizacija tik pred vzponom, Običajno opravimo vzpon na Aig. du Trient 3530 m.
Cena:
350 € na osebo za dva vodena in 600 € za enega vodenega. Cena ne vključuje stroškov prevoza, polpenziona v koči ter spanja in hrane v Chamonixu.
Začetek:
Po dogovoru
Število dni:
3

 

 

Vse ture Prijava  
 
September 2017
Ne Po To Sr Ce Pe So
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30